Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Tulburarile anxioase

2014-01-29

 

Fiecare poate trece prin momente de anxietate in viata. Anxietatea este o reactie naturala la stres si desi experimentarea acesteia este neplacuta, poate fi folositoare fortandu-ne sa raspundem la situatii stresante. Totusi, atunci cand anxietatea devine cronica alterandu-ne calitatea vietii si ducand la disconfort fizic, poate fi clasificata ca o tulburare psihica. 

Conform unor statistici, aproape un sfert din populatia adulta sufera de anxietate pe parcursul unui an calendaristic. Varsta medie la care se declanseaza o tulburare anxioasa la copii pare sa fie 11 ani. Femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa sufere de anxietate pe parcursul vietii

Exista multe tipuri de tulburari anxioase. Tulburarea anxioasa generalizata si atacurile de panica sunt printre cele mai comune. 

Tulburarea anxioasa generalizata - sau anxietatea cronica - se manifesta prin simptome precum griji persistente, idei obsesive, agitatie, oboseala, dificultati de concetrare, dureri sau tensiuni musculare, tremuraturi, insomnie, transpiratie, dificultati de respiratie si tahicardie. Aceste simptome nu sunt specifice tulburarii anxioase de aceea este foarte important sa fie diagnosticate de personal calificat (medici/psihologi). 

Atacurile de panica au tendinta de a se repeta si de a include manifestari fizice. Atunci cand se repeta se poate lua in calcul existent unei tulburari  -  mai putin atunci cand apare un episod izolat. Atacurile de panica pot include o combinatie a acestor simptome: tahicardie, durere in piept, transpiratie, tremuraturi, dificultati de respiratie, senzatie de frig/valuri de caldura, ameteala, durere de cap, senzatie de lesin si dificultate de a inghiti. Aceste simptome pot aparea in orice moment si pot fi suficient de severe incat sa semene cu un atac de cord.

Alte tulburari anxioase pot fi:

 - agorafobia;

 - tulburari anxiose nespecifice;

 - tulburare obsesiv-compulsiva;

 - tulburarea stressului post-traumatic;

 - fobia sociala;

 - alte fobii specifice;

 - tulburarile anxioase induse de anumite substante samd. 

Tratamentul

Tulburarile anxioase sunt persistente de-a lungul timpului si nu sunt acelasi lucru cu ingrijorarea/stresul pe care le resimtim in mod uzual. Din acest motiv este indicat sa fie diagnosticate de un specialist printr-o evaluare complexa. 

Tipurile de tratament folosite pentru tulburarile anxioase variaza in functie de severitatea acestora si de persoana in cauza; tratamentul medicamentos si psihoterapia sunt doua optiuni viabile care se folosesc deseori impreuna. 

Puteti de asemenea sa aveti grija de dvs insiva si prin dieta si exercitii fizice.

 

Giorgiana Cristea

Psihoterapeut

0721338153Vezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon