Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Psihoterapia de cuplu

2014-03-10

Multe cupluri ajung la terapie avand conflicte majore dupa ce au fost in relatie o perioada mare de timp. 

Sunt obisnuiti sa auda zilnic unul de la celalalt comentarii de genul "Ma ignori, nu contez pentru tine" sau "Pare sa nu fac lucrurile bine, intotdeauna sunt eu de vina!"

De obicei, cuplurile ajung sa-si programeze o sedinta cand le este deja foarte dificil sa mai gestioneze relatia si disfunctionalitatile au atins proportii exagerate. Ceea ce o data era o relatie calda este acum caracterizata de diferente ireconciliabile in parerile fiecaruia despre deciziile financiare sau intimitatea fizica. legaturile cu rudele apropiate, chiar si lucruri banale din viata de zi cu zi de genul "cine face ce....". Deoarece fiecare si-a mentinut punctul de vedere pentru o mare perioada de timp, acum fiecare stie cum sa atace punctul vulnerabil al celuilalt. Iata de ce schimbarea va necesita timp.

Cuplurile vin des la terapie cu credinta ca e treaba terapeutului sa repare unul dintre parteneri. Se intampla de asemenea ca partenerii sa fie sceptici in privinta eficacitatii terapiei.

Inca din prima sedinta este important ca fiecare partener sa inteleaga ca este o persoana OK iar ceea ce este defectuos in relatie este modalitatea de comunicare/comportament.

Procesul de terapie va readuce armonia si afectiunea numai dupa cepartenerii vor realiza modul in care fiecare a contribuit la starea actuala de fapt si vor incepe sa faca schimbari.

Decizia de a urma o terapie de cuplu/familie sau individuala este luata dupa primele 2-3 sedinte de psihoterapie.

Atunci cand conflictele sunt prea puternice sau cand cuplurile ajung la violenta (fizica/verbala) este nevoie sa fie luata in considerare psihoterapia individuala pentru unul/ambii membrii ai cuplului. 

Pentru a evita relatiile duble, este recomandat ca fiecare membru al cuplului sa faca psihoterapie cu un alt psihoterapeut iar atunci cand este momentul, sa faca psihoterapie de cuplu cu al treilea psihoterapeut, altul decat cei implicati in psihoterapia individuala.

Giorgiana Cristea
Psihoterapeut
0721338153 Vezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon