Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Pozitiile de viata

2012-01-25

Cand se gandesc la ei insisi oamenii pot spune:

Eu sunt o persoana draguta,

Eu sunt o persoana inadaptata,

Sunt destept/desteapta,

Eu nu sunt la fel de inteligent ca X,

Eu sunt rautacios/rautacioasa,

Eu sunt un inger,

Eu sunt sincera,

Nu imi iese nimic bine,

Eu sunt la fel de bun ca toti ceilalti, etc.

In raport cu ceilalti, oamenii pot gandi:

Ceilalti sunt minunati/Ceilalti nu sunt buni de nimic;

La un moment dat cineva o sa ma ajute/De fapt ceilalti incearca sa scape de mine;

Ceilati sunt draguti cu mine/Cei din jurul meu comploteaza impotriva mea etc.

In general, aceste pozitii fata de propria persoana si fata de ceilalti sunt numite in analiza tranzactionala pozitii de viata si sunt: Eu sunt ok sau Eu nu sunt Ok si Ceilalti sunt ok sau Ceilati nu sunt OK.

Prima pozitie este Eu sunt ok, tu esti ok  - mai este denumita si pozitia invingatorului.

Intr-o abordare ideala te-ai putea gandi ca ajungand la aceasta pozitie de viata detii cheia catre o lume in care se traieste in armonie si problemele lipsesc cu desavarsire.

In realitate, este o pozitie de viata sanatoasa, atunci cand o persoana isi poate rezolva constructiv problemele. Oamenii care se raporteaza la ei si la ceilalti ca find OK au de regula asteptari valide.

Spre exemplu – daca tin un regim de slabit, nu se asteapta sa slabeasca 10 kilograme intr-o luna. Sau atunci cand au un conflict vad latura constructiva a acestuia, ce este de invatat din el.

A doua pozitie Eu sunt OK, tu nu esti OK, se mai numeste si pozitia proiectiva – aceste persoane se simt victimizate si persecutate de ceilalti pe care ii victimizeaza si persecuta la randul lor.

De cate ori in trafic nu ne-am intalnit cu soferi pentru care tot restul lumii este de vina pentru greselile care le fac? Sau cu persoane care au facut un anumit lucru din cauza unei anumite persoane: El m-a facut sa fac asta! Din cauza ta am cazut!

Ceilalti sunt sursa nenorocirilor iar contributia proprie este reprimata si proiectata.

A treia pozitie este Eu nu sunt OK, tu esti ok – este pozitia persoanelor pasive, care cred despre ele insele ca nu detin nici o putere pentru a-si schimba viata si se compara tot timpul cu ceilalti.

As fi reusit daca as fi dat la aceiasi facultate cu X.

Daca as fi facut ce mi-a zis Y, acum as fi avut acel post.

Aceasta pozitie duce la retragere si evitare si persoanele devin deprimate.

A patra pozitie este Eu nu sunt OK, tu nu esti ok si este pozitia in care se pierde interesul pentru viata, in cazuri severe ducand spre homicid sau suicid. Persoanele aflate in aceasta pozitie nu fac altceva decat sa supravietuiasca.

“In viata nu am primit decat suferinta, ce rost mai are...”.

“Viata nu valoreaza absolut nimic pentru mine.”

Sunt diverse repuneri in discutie ale acestui concept al pozitiilor de viata, de mentionat ar fi ca noi in general avem o pozitie de viata de baza, formata timpuriu prin interactiunile cu familia noastra si incurajata de mediul in care traim, iar periodic putem trece prin celelate pozitii.

Pozitia Eu sunt OK, tu esti OK este o pozitie naturala, sanatoasa spre care tindem sa ajungem prin mijloace de dezvoltare personala, autocunoastere. Astfel spus, suntem deschisi catre ceilalti si dispusi sa cooperam cu ei.

Giorgiana Corina Cristea
PsihologVezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon