Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Implinirea si scenariul de viata

2012-01-25

Ce face un om sa se simta implinit?

 

Implinit inseamna a-ti urma destinul/a te resemna/a decide in ce directie doresti sa mergi?

 

Exista un drum prestabilit pe care mergem sau fiecare dintre noi poate hotari pentru el?

 

Povestea de viata inconstienta este cunoscuta in analiza tranzactionala sub numele de scenariu de viata.

 

Eric Berne considera ca scriptul este un “program in derulare, dezvoltat in copilaria timpurie sub influenta parintilor, care directioneaza comportamentul individului in cele mai importante aspecte ale vietii sale”.

 

Atunci cand se raporteaza la copil, parintii transmit mesaje de tipul:

“ Intr-o buna zi vei deveni faimos”, “Esti un copil minunat” , “Esti foarte baietoasa”, “Esti soi rau”etc.

Sau parintii le pot transmite copiilor mesaje contradictorii – de tipul “Vei ajunge un avocat renumit” si in acelasi timp sa spuna ca e foarte greu sa fii avocat, necesita un timp indelungat etc.

 

Mesajele pot fi constructive, distructive sau neproductive, si ele directioneaza copilul in luarea anumitor decizii - “ Da, sunt baietoasa si asa voi ramane”, “Voi face tot posibilul sa fiu un soi rau” etc.

Majoritatea acestor decizii raman inconstiente sau vag constiente in viata adulta.

 

Un  scenariu poate fi condus de directiva conform careia – Voi munci din greu ca sa fiu important (sa ocup o functie de conducere, sa castig bani pentru a duce o viata lipsita de griji).

 

Un alt scenariu poate avea drept scop confirmarea credintei ca indiferent cat de mult te vei stradui tot nu vei reusi sa ai succes (nu vei putea avea o casnicie fericita, nu vei gasi locul de munca dorit).

 

In functie de aceste credinte  si fara sa fim constienti, ne alegem anumiti parteneri de viata  – Uite, desi ma straduiesc relatia nu merge – sau spunem – Uite cat de mult ma straduiesc si tot nu mi se mareste salariul .

 

Situatiile de viata in care intram tind sa ne confirme ceea ce noi credem cu tarie.

 

Numai ca acele decizii luate in copilarie au avut drept scop supravietuirea noastra si unele dintre ele nu se mai justifica in momentul prezent.

 

Copilul caruia i s-a spus ca nu se poate orienta singur si ca nu e indemanatic poate sa descopere ca adult ca se simte in largul lui conducand o masina.

 

Sau cel care a fost tot timpul admonestat pentru performantele scazute la scoala poate descoperi ca este un  profesionist respectat de colegi.

 

Viata ne conduce pe drumuri si in situatii in care deciziile din copilarie nu mai au nici un fundament real si totusi ne blocheaza dezvoltarea.

 

Cu siguranta cunoastem cazuri  - prieteni, colegi – care desi au expertiza intr-un domeniu, nu pot vorbi in public sau care desi fizic nu au defecte majore nu reusesc sa aiba un partener stabil.

 

Implinirea poate veni o data cu renuntarea la vechile tipare/decizii si rescrierea scenariului de viata in acord cu unicitatea fiecaruia.

 

Pentru tine, ce inseamna sa fii implinit?


Giorgiana Corina Cristea
PsihologVezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon