Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Dorinte versus nevoi - psihoterapie copii

2014-01-29

 


Ce-si doresc copiii nostri? De la comunicarea cu noi, ce-si doresc sa le spunem, sa-i invatam, ce vor sa ne intrebe? 

Care este diferenta dintre nevoi si dorinta? 

Caracteristic unei nevoi este ca aceasta se cere satisfacuta intr-o anumita perioada de timp.

In afara de nevoile fundamentale de supravietuire: foame, somn, caldura, siguranta, odihna; exista si nevoi relationale: nevoia de a se simti iubit, de a se exprima, de a fi ascultat, recunoscut, valorizat, de a putea influenta mediul.

De obicei, aceste nevoi la copii sunt in responsabilitatea parintilor sau a inlocuitorilor acestora.

Daca nu sunt satisfacute, uneori declanseaza conduite atipice sau se convertesc in dependente (adictie) sau chiar in acte compensatorii (agitatie, tulburari alimentare, de comportament sau de somn).

Caracteristic unei dorinte este ca ea are nevoie sa fie ascultata,recunoscuta,  inteleasa si valorificata de cel caruia ii este adresata. Uneori este important ca o dorinta sa ramina dorinta.

Uneori, cind o dorinta nu este satisfacuta, produce frustrare sau deceptioneaza copilul, insa niciodata nu pune in pericol viata lui. Cind nu se recunoaste sau satisface o dorinta se pot produce reprosuri, tensiuni, conflicte si chiar violenta, dar nu ataca integritatea copilului.

Exista insa si lucruri pe care copiii doar si le doresc, uneori cu ardoare si pasiune: o bicicleta noua, un joc sau o haina. Acestea se incadreaza in categoria “dorinte” si este bine sa nu le ignori, ci sa le utilizezi pentru a obtine efecte pozitive asupra comportamentului copilului tau. O dorinta poate fi transformata intr-un tel spre atingerea caruia copilul tau va fi nevoit sa invete un comportament nou ori sa reduca frecventa de aparitie a unui comportament nedorit. De exemplu, daca isi doreste o haina noua, va fi invatat sa economiseasca bani, sa aleaga atunci cand decide sa cumpere ceva si sa gestioneze banii mai bine.

Aminteste-ti ca responsabilitatea pentru dorintele copilului nu iti revine tie in totalitate. Copilul, in functie de varsta sa, poate fi reponsabilizat pentru propriile dorinte si aspiratii. Te asiguri in acest mod ca invata sa depuna efort pentru ce isi doreste si traieste multumirea de a fi obtinut ceva pentru care a muncit. 

In societatea noastra exista momente prevazute pentru satisfacerea dorintelor cum ar fi: Craciunul, zilele de nastere, recompensa pentru reusite exceptionale.

Satisfacand in mod limitat dorintele copilului, il vei invata ca poate obtine ce isi doreste si singur, dobandind astfel mai multa incredere in sine.


www.psihologos.ro Vezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon