Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

Divortul - psihoterapie copii

2014-03-10

 

 In fata divortului, copiii sunt prinsi intre doua lumi care se separa. Atunci cand nu mai exista cuplu, familia se destrama. 

Cei mari divorteaza, iar pentru copil pare sa fie o alegere: Eu al cui sunt? Eu cui raman? 

In cabinetul de consiliere am intalnit multe cazuri de copii ai caror parinti erau in diverse stadii ale separarii. Spun asa pentru ca separarea in cuplu poate sa apara inainte de pronuntarea divortului oficial sau poate sa dureze mult in timp. Unele cupluri nu “divorteaza “ in fapt niciodata. Ii leaga sentimente puternice de tipul urii, ranchiunii, dorintei de razbunare si de ce nu dragostea. 

Atunci cand copiii nu stiu, nu sunt preveniti asupra statutului parintilor acestora, ei raman suspendati intr-o stare de incertitudine. Se intampla sa nu li se spuna clar ca parintii se vor desparti ca si cuplu (desi parintii au hotarat de mult timp acest lucru), pentru a nu-i rani. Tocmai lipsa adevarului, a acelui nespus pe care copiii de fapt il stiu, ii raneste mai mult. 

Copiii simt ce se intampla intre parintii lor si se simt vinovati pentru despartirea lor iminenta, atata timp cat nu li se spune: mama si tatal tau nu se mai inteleg/nu se mai iubesc si se vor desparti, dar fiecare dintre noi te iubim si vom ramane parintii tai.

In acel moment al aflarii adevarului copilul isi poate trai durerea pierderii parintilor ca un cuplu fara a se culpabiliza pentru aceasta. El va stii ca raman in continuare parintii lui pe de o parte si pe de alta parte ca fiecare va fi liber sa intre intr-o alta relatie de cuplu, daca va dori. 

Este vital pentru micul baiat sa stie ca nu va ramane el “barbatul” in casa, cel care-si va consola mama si ca mama lui isi va vedea in continuare de viata ei ca femeie. Lucru valabil si pentru fete, in relatia cu tatal pentru a evita gandirea de tipul: "acum ca mama a divortat de tata, il pot avea pe tata numai pentru mine "(ceea ce explica crizele de gelozie prin care unele fete trec atunci cand cunosc “iubita” tatalui). Copiilor este indicat sa li se spuna, inca de la inceput, ca daca mama si tatal lor vor dori, isi pot reface viata alaturi de alt barbat/femeie, ramanand in continuare parintii lor. 

Atunci cand copiilor nu li s-au spus motivele despartirii parintilor (bineinteles, la nivelul intelegerii lor: nu ne mai iubim/intelegem) si ca aceasta este definitiva, ei traiesc cu iluzia ca la un moment dat parintii se vor impaca. Ei se simt prinsi la mijloc in aceasta nehotarare a adultilor si se simt datori sa incerce “sa-si impace” parintii.

De aceea, in cabinetul de consiliere ne revine de multe ori sarcina de a spune lucrurilor pe nume, ajutand parintii care nu au stiut cum, nu au putut sa spuna ceva atat de dureros. Iar dupa aceea copilul poate raspunde cu: stiam/ sau nu e adevarat, se impaca. In interiorul lor, copiii stiu atunci cand parintii vorbesc serios. Este o mare usurare sa afle adevarul: vor resimti o perioada durerea de a nu mai avea o familie, de a fi copilul unui cuplu care a divortat, ceea ce e normal sa se intample. 

Cand baietii spre exemplu afla ca nu e nevoie sa fie ei barbatii in casa, caci mama e puternica si stie sa se descurce singura/sau beneficiaza de sprijin, se simt usurati. "Aha, deci asa stau lucrurile, nu mai e nevoie de mine ca adult si-mi pot vedea de ceea ce fac copiii de varsta mea." 

Dupa varsta de 5-6 ani copilul poate spune unde vrea sa ramana (si e bine sa fie intrebat in ce locuinta vrea sa ramana mai degraba decat sa aleaga intre mama si tata). Copiii atunci pot alege: ma duc la gradinita/scoala veche sau nu, vreau sa ma mut. Iar parintele care se va muta va fi cel cu care copilul va locui/sau copilul va ramane cu parintele care sta in vechea locuinta. 

Atunci cand adultii clarifica lucrurile intre ei acestea devin clare si pentru copii, chiar daca dureroase pentru o perioada.

 Durerea face parte din viata si datoria noastra este sa ne pregatim copiii pentru a-si trai viata cu demnitate.

 

Giorgiana Corina Cristea
Psiholog 

 

 Vezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon