Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti

Giorgiana Corina Cristea - psiholog Bucuresti


 

Cabinet psihoterapie si psihologie

A avea sau a nu avea bun simt

2013-11-04

Cand pilotul automat nu functioneaza cine ghideaza autovehiculul?

 

Se presupune ca ai in tine un model, bine exersat si consolidat dinainte, pentru a face majoritatea activitatilor din viata ta de adult. Se presupune ca stii sa incepi/derulezi/duci la bun sfarsit o sarcina, se presupune ca stii sa fii un bun parinte, un bun sot, un bun prieten. In momentele din viata ta cand modelul te lasa de izbeliste se presupune iarasi ca ai gresit flagrant undeva. Coplesit de bunele tale intentii te gandesti ca e ceva cu adevarat in neregula cu tine daca nici macar nu stii unde ai gresit.

A avea sau a nu avea un model

Acest model, sa-l numesc de bune practici, este de la sine inteles. Este asimilat celor 7 ani de acasa, unei bune parentari, calitatii tale de a fi fost un copil “bun”.  Parintii tai, bine intentionati, se presupune ca ti l-au oferit deja si tu, ca un copil adaptat l-ai fi preluat.

Doar ca realitatea bate orice prejudecata. Te regasesti intr-o lume care urmeaza aparent o multime de modele, mai mult sau mai putin “fericite” si prea putin “bunul simt”.

Instincte versus modele

Vrei sa iti indeplinesti o sarcina la munca si in loc sa respecti termenul limita ajungi la concluzia ca esti cu atat mai mult ocupat cu activitati colaterale cu cat termenul limita se apropie. Desi ai cere ajutor colegilor ceva te opreste, Desi ai delega din atributii, “nu se cade” sa faci asta. Modelele din mintea ta iti arata “n” moduri de a face lucrurile mai putin pe cea potrivita.

Ai devenit parinte! Felicitari! Iti amintesti cate juraminte fierbinti ai facut sa nu repeti greselile alor tai? Si desi ai citit carti de psihologie, ai purtat discutii inflacarate cu prietenii despre cum sa faci sa iti cresti copilul “altfel” decat ai fost tu crescut, la prima piedica te regasesti exact in pozitia de care doreai sa fugi. Adica iti lasi bebelusul sa planga in loc sa-ti asculti instinctul care iti spune sa-l iei in brate, ii spui nu/nu/nu ori de cate ori descopera ca poate fi independent si experimenteaza cate poate sa faca.

Oricat incerci, modelul este cel mai la indemana. Uneori este unul bun, alteori te impiedica sa fii tu insuti pana la urma. Adica sa-ti asculti bunul simt.

 
Unde esti, bun  simt?

Uneori ai senzatia ca e pe undeva pe acolo, bine ascuns. Vrea sa strige, sa iasa la suprafata doar ca inca te lovesti de “nu se cade” . Cateodata il experimentezi, in doze mici. De parca te-ai putea imbolnavi de prea mult.

Sau ai fi de fapt mai relaxat, mai in acord cu tine insuti?

Cum ar fi sa stii dinainte cum e corect pentru tine/ceilalti sa faci? Si sa iti permiti sa faci?

Ai trai in acord cu acest bun simt. Pe care il ai, din plin, doar ca ai pus peste el multe feluri invatate de a fi care nu sunt neaparat ale tale. Unele pot fi, altele iti sunt straine si totusi inca le folosesti.

Vestea buna este ca nu e prea tarziu sa afli cum esti tu in realitate si care este bunul tau simt. Sa descoperi ce ai face daca ti-ai da voie sa faci cum vrei/ai nevoie.

Cum ai invatat acele moduri paguboase de a infrunta realitatea poti invata cum este sa te asculti de-adevaratelea. Fara sa te simti vinovat, un parinte "prost", un angajat sau un prieten de "toata jena". 

Cand iti urmezi bunul simt sentimentul care te incearca este de impacare cu tine insuti, de acceptare, in relatia cu partenerul de apropiere si intimitate. Poti sa simti ca esti fericit in anumite momente, ca esti trist in altele, furios, speriat insa vei stii ca sunt sentimente autentice, ca iti traiesti viata din plin. Cu bune si cu rele si cu mijloc.

Pentru ca bunul simt este undeva pe acolo.Vezi toate articolele

Contact

Telefon: 0721338153

E-mail: psiholog.cristea@yahoo.com sau office@psihologos.ro

Adresa: Str. Schitu Magureanu 27-33 sc B et 1 ap 55, interfon 55, sect 1 Bucuresti intrare prin str. Grigore Cobalcescu, vis-a-vis Hotel Trianon